No a la impunitat, No a la privatització de la Memòria Històrica:

ICV EXIGEIX UNA LLEI QUE RESPECTI EL “DRET A SABER

El grup d’IU-ICV al Congrés ha exigit al PSOE que canviï “de dalt a baix” el seu projecte de llei de la Memòria Històrica. Aquesta setmana Joan Herrera ha presentat l’esmena a la totalitat amb projecte alternatiu a la proposta del PSOE, un projecte tant ampul·lós en el seu títol com raquític en el seu contingut. La filosofia de la proposta presentada per IU-ICV és que no es pot confondre perdó amb oblit, que el concepte de memòria ha de ser col·lectiu i no individual, i que cal impulsar amb urgència les polítiques públiques de recuperació de la memòria històrica.

Unes polítiques públiques que promoguin aquesta recuperació i foment han d’anar encaminades essencialment a garantir el dret de la ciutadania a conèixer el seu passat, a reconèixer l’aportació de totes aquelles persones que van patir danys per la seva lluita per la democràcia i la transforma en patrimoni cultural de la societat preservat per l’Estat, i a projectar els valors que van guiar les actituds de resistència en el passat cap el present de tal manera que la seva presència constitueix un element central del contemporani debat polític, social i cultural.

Aquestes polítiques han d’anar adreçades no només a aquells i aquelles que directament van patir presó i persecució, i per aquells i aquelles que en formes i intensitats diferents es van oposar a la dictadura, sinó també i sobretot, per una generació jove que desitja i necessita saber del seu passat polític.

El text del projecte de llei actual és més que decepcionant i frustra les expectatives que s’havien dipositat en el mateix, i un cop més torna a ser injust amb les víctimes de la guerra civil i de la dictadura franquista. Per ICV, el Govern desaprofita una oportunitat de saldar un deute de la transició democràtica amb la memòria, la justícia i la recuperació dels republicans. Es tracta de completar la reconciliació que va tenir lloc en la transició. Alguns van identificar reconciliació amb oblit i és imprescindible unir reconciliació amb memòria. Perquè no pot ser que el país que ha patit, amb Francisco Franco, la dictadura més llarga no tingui ara polítiques públiques de recuperació de la memòria històrica.

Algú es pot imaginar que a un camp d’extermini dels que hi ha a Alemanya per recuperar la memòria històrica se celebressin avui en dia actes d’apologia de Hitler? Això és el que va passar al Valle de los Caídos fa dues setmanes, quan es va celebrar una missa en honor a Franco.

Amb aquest text el PSOE ha fallat estrepitosament, i existeix la possibilitat que l’Executiu espanyol aprovi la llei amb el suport de CiU, cosa que succeeix quan el Govern gira a la dreta. Creiem que el Govern s’ha sorprès per la posició dels grups del Congreso, més ambiciosa i compromesa que la seva, i ha de sospesar si aprovar el seu projecte sense el suport de les esquerres, sense legitimitat, o incomplir una promesa electoral i ajornar la llei. L’oposició del PP està assegurada per al Govern perquè la dreta continua considerant-se hereva del franquisme.

ICV avisa al PSOE que ara té l’última oportunitat per no defraudar molta gent, i ho pot fer canviant el seu projecte de llei de la Memòria Històrica de dalt a baix.

  Desembre , 2006
Anuncios

Deja un comentario

Archivado bajo Política

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s